Gerenoveerde monumentale Berlagebrug weer open

Afgelopen zomer startten we met de zestienweekse buitendienststelling van de monumentale Berlagebrug in Amsterdam. Konden we het nieuwe val en bewegingswerk in de mooie nazomer plaatsen, het vele werk daarna gebeurde in een kletsnat oktober. Toch ging de brug op 10 november jl. weer open voor het (vaar)verkeer.

Brug zestien weken dicht

Na een goede voorbereiding begonnen we afgelopen zomer aan de zestienweekse buitendienststelling van de monumentale Berlagebrug in Amsterdam. Nadat de bestaande installaties en de te vervangen onderdelen van de oude brug waren verwijderd, lukte het om de oude val eruit te hijsen en af te voeren voor staalrecycling.

Slecht weer

Na deze tussenmijlpaal was nog veel werk te doen om de brug weer in gebruik te kunnen stellen. Ondanks een kletsnatte oktober met slechte weersomstandigheden, harde wind en erg veel regen, lukte het om de brug 10 november jl. weer open te stellen voor verkeer en vaarverkeer. De komende weken ronden we de laatste werkzaamheden aan de brug af.

Nieuwe val

Daarna stond de volgende mijlpaal alweer in de planning: het nieuwe val en bewegingswerk plaatsen. Machinefabriek Rusthoven uit Groningen ontwierp en produceerde het val. Vervolgens maakte het val met ballastkisten vanuit het noorden de tocht over het IJsselmeer naar Amsterdam. De volgende dag al startten we met de plaatsing van de nieuwe brug in een mooie septemberzon.

Trots

We mogen met trots terugkijken op een mooi project dat we als team, de combinatie Mobilis-Rusthoven en onderaannemers binnen de afgesproken tijd realiseerden. Dank aan alle betrokkenen die hieraan hebben meegewerkt!

De Berlagebrug (brug 423) was een elektromechanisch aangedreven basculebrug. Renovatie van het Rijksmonument uit 1932 was nodig omdat de brug niet meer voldeed aan het wettelijk gestelde veiligheidsniveau. De Berlagebrug is nu een hydraulisch aangedreven brug.

Bekijk meer over dit project

Stuur artikel door