Generieke Poortinstructie (GPI)

GPI is de afkorting voor Generieke Poortinstructie. De GPI is een initiatief van alle bedrijven die zijn aangesloten bij de Governance Code ‘Veiligheid in de bouw’ en wordt bij al deze bedrijven verplicht op bouwplaatsen in Nederland. De toegangsinstructie GPI is eenduidig, gemakkelijk en overzichtelijk waardoor iedereen op de bouwplaats weet wat er van hem of haar wordt verwacht en wat men van ons mag verwachten. Ook Mobilis doet mee met dit initiatief.

Er bestaan 2 soorten GPI’s:  GPI B&U ( voor Burgerlijke en Utiliteitsbouw) en de GPI Infra ( voor grond-, weg- rail- en waterbouw). Mobilis maakt gebruik van de GPI Infra.

Voor wie geldt de GPI?

De GPI geldt voor medewerkers van hoofdaannemers, onderaannemers, leveranciers, opdrachtgevers, vertegenwoordigers en ingenieursbureaus, ingehuurde en ingeleende krachten die op de bouwplaats werkzaamheden verrichten. Binnen Mobilis willen we dat alle medewerkers die hun  VCA hebben in ieder geval ook beschikken over de GPI.

Bezoekers

Bezoekers die onder begeleiding een bouwplaats op gaan hoeven niet in het bezit te zijn van de GPI. Wél is het voor bezoekers verplicht, om naast het opvolgen van de aanwijzingen van de begeleider, vóóraf de veiligheidsfilm te bekijken over de veiligheidsrisico's en veiligheidsregels op de bouwplaats.

Vanaf 1 april 2019 is de GPI verplicht

De GPI is vanaf 1 april 2019 verplicht. Vanaf die datum moeten alle medewerkers die werkzaamheden verrichten op de bouwplaats voor alle projecten hun GPI hebben gehaald om toegang te krijgen tot de bouwplaats. Aan de poort wordt gecontroleerd of een medewerker in het bezit is van het certificaat van de vereiste GPI. Zonder certificaat is er vanaf 1 april 2019 geen toegang tot de bouwplaats mogelijk bij de bedrijven die aangesloten zijn bij de Governance Code. Vanaf 4 januari 2019 gaat bij Mobilis B.V. de implementatie fase van start. Dit betekent dat er wel gecontroleerd zal worden op GPI, maar dat je het bouwterrein nog wel mag betreden.

Met de GPI zijn de basis risico’s en regels besproken, echter zullen er nog steeds project specifieke instructies gegeven worden.

Stuur artikel door