Financial Close Uitbreiding Sluis Eefde bereikt

De financiering voor de in november 2016 door Rijkswaterstaat toegekende opdracht voor de uitbreiding van de sluis bij Eefde aan het consortium Lock to Twente (“Sluis naar Twente”) werd op 9 februari 2017 afgerond (Financial Close). De totale financiering van het project bedraagt ongeveer 60 miljoen euro.

Lock to Twente (L2T) wordt gevormd door de TBI-ondernemingen TBI PPP, Mobilis en Croonwolter&dros, en is verantwoordelijk voor het voor het ontwerpen, bouwen, financieren en vervolgens gedurende 27 jaar onderhouden van een tweede sluiskolk bij Eefde.

Financiering

De financiering loopt via een projectvennootschap (L2T SPV), waarvan TBI PPP 100% aandeelhouder is. TBI PPP bestaat uit de aandeelhouders PMF Infrastructure Fund (PMF) en TBI Holdings. Naast het eigen vermogen ingebracht door de aandeelhouder brengen Norddeutsche Landesbank en DekaBank het vreemd vermogen in. Norddeutsche Landesbank treedt ook op als agent van de financiers. Het consortium is geadviseerd door Norton Rose Fulbright en KPMG. De banken zijn geadviseerd door NautaDutilh en Operis. Technisch adviseur van de banken is Atkins. Aon trad op als verzekeringsadviseur.

Belangrijke stap

De Financial Close is de laatste stap in de aanbestedingsprocedure. De samenwerking tussen alle betrokken partijen voor de Financial Close verliep productief en voorspoedig aldus Wouter Everaert, Business Manager Infrastructuur van PMF.

Impuls voor Twente

Een tweede sluis bij Eefde verkort de wachttijden voor schepen en maakt deze belangrijke toegang tot Twente minder kwetsbaar bij onderhoud en calamiteiten. Uitbreiding Sluis Eefde is daarmee een belangrijke stap naar een vlotte, veilige en betrouwbare Twentekanaal. L2T begint eind 2017 met voorbereidende werkzaamheden in het sluiscomplex. Naar verwachting start de daadwerkelijke bouw van de tweede kolk in 2018. Medio 2020 varen de eerste schepen door de nieuwe sluis.

Lees hier alles over het sluiscomplex bij Eefde.

Over Mobilis en Croonwolter&dros

Mobilis en Croonwolter&dros zijn onderdeel van TBI. TBI is een groep van ondernemingen die onze leefomgeving op een duurzame manier vernieuwt, inricht en onderhoudt. Het zijn allen ondernemingen die beschikken over hoogwaardige, specialistische expertise op het gebied van Techniek, Bouw en Infra met een gezamenlijke omzet in 2015 van € 1.557 miljoen. Mobilis en Croonwolter&dros zijn zowel complementair op het gebied van diverse disciplines (elektrotechniek, civiele bouw en werktuigbouwkunde) als op het gebied van het totale proces. En werken samen op basis van gelijkwaardigheid, vertrouwen en transparantie. Onze integrale aanpak zorgt ervoor dat we ook financieel efficiënt samenwerken voor het beste resultaat. www.tbi.nl

Over PMF

PMF Infrastructure Fund is een Benelux infrastructuurfonds dat zich richt op het investeren in infrastructuurprojecten en projecten van hernieuwbare energie. Zo heeft PMF onder andere geïnvesteerd in zon en wind projecten in België en Ierland.  Daarnaast is het een belangrijke aandeelhouder in onder andere de Belgische wegenprojecten Via Noord-Zuid Kempen en Via-Zaventem. Het houdt ook een belang aan via TBI PPP in Coentunnel Company. De aandeelhouders van PMF zijn institutionele investeerders die een lange termijnvisie delen. PMF wordt gemanaged door ParticipatiemaatschappijVlaanderen nv. www.pmv.eu

Stuur artikel door