Een hoogspanningsstation als 'bouwpakket'

De bouw van het nieuwe 380 kV hoogspanningsstation bij Tilburg is in handen van Samenwerking Croonwolter&dros – Mobilis (SC&M). Begin dit jaar zijn de werkzaamheden gestart. Om de doorlooptijd zo optimaal mogelijk te maken, werkt SC&M met Mobriq; een zelf ontworpen modulairontwerp met veel prefab componenten. Jochem Mol en Rik van Opdorp, beiden projectdirecteur, vertellen hoe zij de samenwerking en bouw aanvliegen.

Rik: “Vanuit SC&M hebben we Mobriq ontwikkeld, een modulair concept dat de doorlooptijd van zowel het ontwerptraject als de ombouw op locatie flink verkort. Het is een modulair ontwerp met inzet van veel prefab componenten die in de fabriek al zijn voorbereid. In de basis bestaat het uit twee typen betonbalken met standaard opstorten en standaard afstanden. Een kraan kan binnen een dag een laag Mobriq-balken voor twee velden leggen. Dit systeem hebben we ontwikkeld op basis van de ‘lessons learned’ vanuit onze eerdere ervaringen met TenneT-projecten. We wisten precies waar de knelpunten zaten, daar zijn we mee aan de slag gegaan met als resultaat het Mobriq-systeem. Het is mede dankzij Mobriq dat we de strakke tijdsplanning in Tilburg halen.”

Het Mobriq-systeem is ‘geboren’ uit de wens en urgentie om ‘anders’ te bouwen. Het nieuwe hoogspanningsstation bij Tilburg is namelijk onderdeel van het TenneT EU303-programma. Een omvangrijk uitbreidings- en vernieuwingsprogramma van zo’n 360 hoogspanningsstations in Nederland. Om dit te kunnen realiseren, moet er efficiënt gebouwd worden. 

Stuur artikel door