Bouwcombinatie Nieuw-Zuid verkrijgt opdracht voor Openbaar Vervoerterminal Amsterdam Zuid

Bouwcombinatie Nieuw-Zuid (Mobilis, BoskalisVan Gelder) krijgt de opdracht voor de bouw van de Openbaar Vervoerterminal Amsterdam Zuid. Donderdag 26 augustus hebben de betrokken partijen hun handtekening gezet onder het eerste deel van de overeenkomst.

Het contract omvat de bouw van een nieuwe ondergrondse passage en de verbreding van de bestaande ondergrondse passage van station Amsterdam Zuid, om te voorzien in het groeiende aantal reizigers. Een hoogwaardig vervoersknooppunt met internationale allure waar trein, metro, tram en bus samenkomen en een inpassing in de Zuidas, dat is het vooruitzicht voor station Amsterdam Zuid. Bijzonder aan deze opdracht is dat het in verschillende delen uiteenvalt: de bouw van de tweede stationspassage en de vernieuwing van de huidige passage.

Bij de opdracht voor OVT Amsterdam Zuid wordt een zogenoemd twee-fasen-aanpak toegepast. Voordat de bouwfase begint, gaan de opdrachtgever en de bouwcombinatie, op basis van het definitief ontwerp van Zuidasdok het uitvoeringsplan, de risico’s en definitieve contractsom bepalen. Als daarover begin volgend jaar overeenstemming is, volgt fase twee voor de daadwerkelijke uitvoering. Zuidasdok is een van de grootste infrastructurele projecten van Nederland.

De uitvoerende werkzaamheden van Nieuw-Zuid zullen naar verwachting in juli 2022 beginnen; de oplevering van de tweede stationspassage, de zogenoemde Brittenpassage, is uiterlijk in 2027 voorzien.

De opdrachtgevers van Zuidasdok zijn: het Rijk, de provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam en gemeente Amsterdam. De uitvoerende organisaties voor Zuidasdok zijn Rijkswaterstaat, ProRail en de gemeente Amsterdam, samen vormen zij de projectorganisatie Zuidasdok. Het bouwconsortium Nieuw-Zuid bestaat uit TBI-onderneming Mobilis, Boskalis en Aannemingsmaatschappij Van Gelder.

Met de uitbreiding van het station en het deels ondergronds brengen van de A10 maken we van Zuidas het tweede centrum van Amsterdam
Michele Blom, directeur-generaal Rijkswaterstaat

Zuidasdok verbreedt de A10-Zuid van acht naar twaalf rijstroken, en brengt in het centrum van Zuidas de snelweg onder de grond om zo ruimte te maken voor het totaal vernieuwde station Amsterdam Zuid. Daardoor kan dit station zich ontwikkelen tot een comfortabel en hoogwaardig internationaal vervoersknooppunt.

Michele Blom, directeur-generaal Rijkswaterstaat: “Dit is een bijzonder moment, want dit moment betekent een mijlpaal in de realisatie van Zuidasdok. Het project wordt opgeknipt in deelprojecten, waarvan deze gunning de eerste is. Met de uitbreiding van het station en het deels ondergronds brengen van de A10 maken we de Zuidas in de toekomst beter bereikbaar voor wonen en werken en het tweede centrum van Amsterdam.”.

Remco Hoeboer, directeur Mobilis, “Wij zijn trots deze Openbaar Vervoerterminal te mogen bouwen en daarmee een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de Zuidas als internationale toplocatie. Met onze ruime ervaring op stationsprojecten past dit werk goed bij ons. Wij zijn enthousiast over dit project met een 2-fasen-aanpak. Dit stelt ons in staat om de risico’s te doorgronden voordat we met de uitvoering starten. Wij zijn ervan overtuigd dat deze werkwijze zal bijdragen aan een constructieve samenwerking en een beheerste uitvoering.”

Wij zijn trots deze Openbaar Vervoerterminal te mogen bouwen en daarmee een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de Zuidas als internationale toplocatie.
Remco Hoeboer, directeur Mobilis

Stuur artikel door