BIM basis Infra laat infrasector naadloos 3D samenwerken

Met trots introduceren de Vakgroep Ingenieursbureaus Bouwbedrijven (VIB) van Bouwend Nederland en het BIM Loket vandaag BIM basis Infra. Met deze afspraken over gegevensuitwisseling zet de sector een belangrijke stap naar beter digitaal samenwerken. Betere benutting van digitalisering en informatisering is een belangrijke ‘aanjager’ in het mogelijk maken van een productiviteitssprong. Naadloze uitwisseling van digitale informatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers is hierbij essentieel en versnelt de digitalisering van de infrasector. Dit kan alleen als alle betrokken partijen dezelfde taal spreken.

“Opdrachtgevers, opdrachtnemers, leveranciers en onderaannemers in de infrastructuur beschikken hiermee over een gemeenschappelijke taal voor 3D-modelleren”, stelt Paulus Eckhardt, kartrekker van deze ontwikkeling en tevens Director Design & Engineering bij Ballast Nedam. “De BIM basis Infra is geen nieuwe standaard maar een antwoord op de vraag: hoe gaan we digitale informatie in de infra gestructureerd en eenduidig uitwisselen?”  

Met BIM basis Infra zijn afspraken gemaakt over het uitwisselen van modellen, denk daarbij  aan bestandsnamen en type CAD-bestanden (zoals .dwg). Maar ook welk geografische coördinatenstelsel wordt gebruikt om een brug of weg te positioneren, zodat alle modellen op elkaar passen. “Daarnaast leggen we vast welke informatie we toevoegen aan 3D-modellen, denk hierbij aan gebruikt materiaal (zoals beton of asfalt)”, aldus Eckhardt.

BIM basis Infra

“Het initiatief voor BIM basis Infra ontstond in september 2018 op de Marktdag van Rijkswaterstaat”, stelt Eckhardt. “Op initiatief van de VIB en het BIM Loket kwam een groep van BIM specialisten van Mobilis, Ballast Nedam, BAM, BESIX, Boskalis, Dura Vermeer, Heijmans, Roelofs, Van Oord en VolkerWessels in november 2019 samen op de Bouwcampus. In navolging van een soortgelijk initiatief in de utiliteits- en woningbouw (BIM basis ILS) – kwamen we overeen om basisafspraken op te stellen voor uitwisseling van eenduidige digitale informatie en de structuur van 3D-modellen.”

De initiatiefnemers spreken de verwachting uit dat een groeiend aantal partijen in de bouw zich zal aansluiten bij het initiatief om deze basisafspraken voor een 3D-model te hanteren. Het BIM Loket ondersteunt dit initiatief van harte. Alle relevante documenten worden daarom via de website van het BIM Loket beschikbaar gesteld.

BIM-regisseur Jeffrey van Tol: "BIM is meer dan alleen een 3D model"

Stuur artikel door