A16 Rotterdam tikt in 1 weekend beide uiteinden van het tracé aan

De bouw van de A16 Rotterdam beleefde dit weekend een bijzonder moment. Aan beide uiteinden van het 11 kilometer lange tracé werden belangrijke stappen gezet. Bij de toekomstige verbinding tussen de A13 en de A16 Rotterdam werd de huidige A13 richting Den Haag verlegd. Zo kan er veilig en zonder extra hinder doorgewerkt worden aan de A16 Rotterdam. Aan het andere uiteinde van het tracé werd een steeds langer wordend viaduct voor het eerst over rijdend verkeer heen geschoven. Het viaduct maakt bij het verkeersknooppunt Terbregseplein de verbinding tussen de A16 Rotterdam en de bestaande A16.

Van pijler naar pijler

Het viaduct over het Terbregseplein wordt in delen van ongeveer 30 meter gebouwd. Op de bouwplaats aan de noordkant van het Terbregseplein vind je een ‘fabriek op locatie’ waar elk wegdek wordt gemaakt. Het steeds langer wordende viaduct wordt achter een stalen frame aan, van pijler naar pijler over het Terbregseplein heen getrokken. Het stalen frame overbrugt de afstand tussen de pijlers en zorgt ervoor dat het gewicht goed is verdeeld. Op deze manier wordt in totaal zo’n 800 meter wegdek (400 meter per rijrichting) in delen gemaakt en over het bestaande weggennet (A20) geschoven om de verbinding te maken met de bestaande A16.

Minder hinder

Vrijdag 4 maart 2022 schoof het viaduct voor het eerst over het rijdende verkeer op de verbindingsboog A20/A16. Voordeel van de methode voor de A16 Rotterdam is dan ook dat er geen extra grote afsluitingen nodig zijn om het viaduct te kunnen bouwen.

A13 richting Den Haag verlegd

Dit weekend verlegden we aan het andere uiteinde van het tracé de rijbaan van de A13 richting Den Haag naar de definitieve locatie onder een nieuw viaduct. Over dit viaduct rijdt straks het verkeer op de A16 Rotterdam over de A13 heen. De bestaande A13 wordt verbreed, zodat we straks in het midden de A16 Rotterdam kunnen aansluiten.

De lanceerneus schuift over de verbindingsweg A20-A16. Het verkeer kan gewoon doorrijden.

Verkeersknoopunt Terbergseplein vanuit de lucht, met de ‘fabriek op locatie’ en de pijlers waar het viaduct overheen wordt geschoven (Foto: Drone Addicts)

Het verkeer op de A13 rijdt sinds maandagochtend 7 maart onder het nieuwe viaduct van de verbindingsboog A13/A16 door. (Foto’s: Sjaak Boot)

A16 Rotterdam

Een goede bereikbaarheid van Rotterdam, Lansingerland en de omliggende regio is belangrijk voor een sterke economie en een goede leefbaarheid. De A16 Rotterdam draagt daaraan bij. De nieuwe, 11 km lange en energieneutrale snelweg verbindt de A16 ter hoogte van het Terbregseplein met de A13 bij Rotterdam The Hague Airport. Ze wordt in opdracht van Rijkswaterstaat aangelegd door De Groene Boog, een bouwcombinatie van de TBI-bedrijven Mobilis en Croonwolter&drosBESIXDura Vermeer en Van Oord

Rijkswaterstaat legt een nieuwe snelweg aan tussen de A13 bij Rotterdam The Hague Airport en de A16/A20 bij het Terbregseplein. De 11 km lange A16 Rotterdam zorgt ervoor dat het verkeer op de A13, A20 en omliggende lokale wegen straks vlotter door kan rijden. De nieuwe verbinding draagt bij aan een betere bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio. In 2024 gaat de weg open voor verkeer.

Lees meer over de Groene Boog

Stuur artikel door