A16 Rotterdam: Recreaduct Schiebroeksepark in de maak

Tussen het Schiebroeksepark en het recreatiegebied de Vlinderstrik aan de noordzijde van de A16 Rotterdam komt een recreaduct. Dat is een 16 meter breed viaduct dat bestaat uit een fiets- en wandelroute en een faunapassage voor dieren.

Het recreaduct is het enige wandel- en fietsviaduct dat over de A16 Rotterdam heengaat. 

Afgelopen najaar zijn we gestart met de bouw van dit viaduct door onder andere zand (voorbelasting) en de funderingspalen aan te brengen. Vorige week is het dek gestort van het recreaduct. Het duurde ongeveer 20 uur om 2.000 kuub beton te storten. 

Infographic

Recreatieve route

Het recreaduct bestaat uit een fiets- en wandelpad en een faunapassage voor dieren. Door het Schiebroeksepark met het nieuwe recreatiegebied de Vlinderstrik te verbinden verbeteren we het recreatieve netwerk in de regio. Er ligt straks één natuurgebied waar de route doorheen slingert. Rondom de A16 Rotterdam komen meerdere recreatieve routes, maar het recreaduct is het enige wandel- en fietsviaduct dat over de A16 Rotterdam heengaat.

Ecologische verbinding

Direct naast het fiets- en wandelpad komt een bloemrijke groenstrook. Daarnaast worden tegen het hek van het recreaduct heesters geplant die uiteindelijk rond de 2-3 meter hoog worden. Zo zorgen we voor een ecologische verbinding. Met deze verbinding is er uitwisseling mogelijk tussen dierenpopulaties (zoals egels, (vleer)muizen en marterachtigen) in verschillende gebieden. Ook zijn geschikte broedplaatsen beter bereikbaar. Bekijk de impressie om een indruk te krijgen van het nieuwe recreaduct. Het recreaduct is naar verwachting vanaf 2024 te gebruiken door fietsers en wandelaars.

Rijkswaterstaat legt een nieuwe snelweg aan tussen de A13 bij Rotterdam The Hague Airport en de A16/A20 bij het Terbregseplein. De 11 km lange A16 Rotterdam zorgt ervoor dat het verkeer op de A13, A20 en omliggende lokale wegen straks vlotter door kan rijden. De nieuwe verbinding draagt bij aan een betere bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio. In 2024 gaat de weg open voor verkeer.

Stuur artikel door