8 kunstbruggen geopend op route Oranje Loper

Sinds gisterenavond, 14 december, is Amsterdam 8 verlichte ‘kunstbruggen’ rijker. Gekleed in dikke jassen verzamelden bewoners, bouwers en kunstenaars zich op de hulpbrug naast de Molenslootbrug. Hier gaf Melanie van der Horst, wethouder Verkeer en Openbare Ruimte, het startsein voor de opening door samen met kunstenaar Marc Selanno een lint door te knippen.

Daarna werden de andere hulpbruggen 1 voor 1 bezocht, waarbij iedereen zich verwonderde over de weerspiegelingen van onder andere liefdesparen, een grachtenvlinder en een octopus in het water. Zoals een bewoner het samenvatte: “Het ziet er sprookjesachtig uit.”

 

Opening brug Liefdesverklaring

Oversteek en verlichting

Bijna alle hulpbruggen zijn nu te gebruiken als extra oversteek voor voetgangers. Alleen de hulpbrug over de Singelgracht is nog niet helemaal klaar. De geplaatste ledverlichting die in alle hulpbruggen zit is nodig om het wegdek te verlichten. Zo kunnen voetgangers veilig de brug over. We werken nog aan de felheid van de verlichting van de hulpbrug over de Bilderdijkgracht.

Hulpbruggen worden kunstbruggen

Om de werkzaamheden aan de bruggen te kunnen uitvoeren, zijn op de route van de Oranje Loper 8 tijdelijke hulpbruggen gebouwd. Hierin liggen alle kabels en leidingen die normaal in de bruggen zitten. Zo blijven gas, water, elektriciteit, telefonie en internet het gewoon doen als we aan de bruggen werken.

Omdat de hulpbruggen voor langere tijd nodig zijn, wilden we er samen met de buurt iets moois van maken. In maart 2022 ontvingen bewoners en ondernemers een flyer in de bus met 3 ontwerpen voor de hulpbrug in hun buurt. Met een unieke stemcode konden ze stemmen op hun favoriet.

Stuur artikel door