Natuur inclusief bouwen

Bouwen met de natuur

Het is niet het eerste wat door je hoofd zal gaan als we het hebben over de grote infraprojecten waar Mobilis zich mee bezig houdt, maar het wordt wel steeds belangrijker, bouwen met de natuur. Maar wat houdt deze term in? Wat hebben we er aan, en hoe ziet dit er tijdens een project concreet uit? Deze vragen leggen we graag aan jullie uit en hopelijk brengen we  jullie op ideeën voor huidige projecten.

Wat is natuur inclusief bouwen?

Het principe natuur inclusief bouwen betekent dat er tijdens het ontwerp en bouwproces een bijdrage wordt geleverd aan de lokale biodiversiteit. Wat dit betekent is dat er in het uiteindelijke kunstwerk ruimte is waar de natuur zich kan ontwikkelen. Hierdoor kan het bouwproject de leefomgeving voor dieren en planten verbeteren. Dit kan door bijvoorbeeld een dak met begroeiing toe te passen in plaats van ‘lege’ daken.

Waarom natuur inclusief bouwen?

Het doel van natuur inclusief bouwen vloeit voort uit het feit dat de flora en fauna in Nederland het zwaar te verduren hebben. De vele bouwprojecten die Nederland rijk is zorgen ervoor dat de ruimte waar de natuur ongestoord zijn gang kan gaan steeds kleiner wordt. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de steeds verder teruglopende aantal bijen in Nederland, welke nou juist van levensbelang zijn voor vele planten en bomen.

Om er voor te zorgen dat Nederland een leefbaar gebied blijft zullen we rekening moeten houden met de natuur. En juist door natuur inclusief te bouwen zorgen we ervoor dat de natuur weer ruimte krijgt, waardoor de leefomgeving voor planten en dieren nog verder verbeterd wordt.

Maar juist door natuur inclusief bouwen verbeteren we ook de leefomgeving voor onszelf, de mens. Door bijvoorbeeld verblijfplaatsen te creëren voor vogels en vleermuizen, kunnen zij zich nestelen in de omgeving. Doordat deze dieren zich voeden met insecten kunnen we insectenplagen voorkomen en kun jij op je vrije dag buiten van de zon genieten zonder belaagd te worden door bijvoorbeeld de eikenprocessierups. 

Brug over Duivendrechtsevaart

Bij de brug over de Duivendrechtsevaart in Amsterdam, een van de nieuwe bouwprojecten van Mobilis, zijn we al bezig met deze manier van natuur inclusief bouwen. Deze nieuwe brug zal niet alleen als functie hebben om de ene oever met de andere te verbinden, maar moet ook een goede verblijfsplaats worden voor verschillende dieren. Zo zal er veel groen aanwezig zijn op en rond de brug, maar ook nestkasten die verwerkt zijn in de pijlers en de randen van de brug zullen een nieuw huis voor vogels zijn. Verder krijgen ook insecten en vleermuizen de kans om zich te nestelen in deze brug. Oftewel door het bouwen van deze brug gaat de leefbaarheid van de buurt er hopelijk op vooruit, het principe van natuur inclusief bouwen.