Aleef Wongaree, eerstejaars betontimmerman

Leerling betontimmerman Aleef: ‘Met mijn hamer en duimstok kom ik ver’

Aleef Wongaree (24 jaar) is eerstejaars betontimmerman bij Civilion en Mobilis. Vier dagen school en vier weken werken wisselen elkaar af. Het bevalt Aleef bijzonder goed om zo het vak van allround betontimmerman te leren. 

Zijn eigen hamer, rolmaat, duimstok en potlood vergezellen hem steevast naar de bouwplaats. En eigen PBM’s natuurlijk. Nu bij de Amstelstroombrug, straks bij de Singelgrachtgarage en al eerder bij de bij het viaduct in Veldhoven.

Wat vind je leuk?

‘Een leuke ploeg. We maken veel lol, maar zijn ook hard aan het werk en helpen elkaar. Het is even wennen om 05.00 uur je bed uit te komen en zo vroeg op pad te gaan. Vanuit Oss naar Amsterdam is wel een eindje, maar de voorman pikt ons op. Tegelijk is het ook leerzaam.

Wat vind je minder leuk?

Druilerige regen en harde wind. Dat is echt niet leuk, ook al hoort het er bij. Mopperen heeft dan geen zin, maar gelukkig is het ook regelmatig mooi weer.

Heb je al veel geleerd?

Ja! Ik heb een goede leermeester die me steeds begeleidt. En ook duidelijk aangeeft wat wanneer klaar moet zijn. Duidelijke deadlines vind ik prettig. Hij geeft ook aan als we extra tempo moeten maken. Ik heb al veel geleerd, maar soms is het lastig om dingen nog niet te weten. En je weet niet wat je niet weet, maar wel had moeten weten.

Wat is prettig aan Civilion?

Het is een leuke opleiding. Lekker afwisselend. Op school krijg je beter inzicht. Uitleg over hoe je zaken moet aanpakken en hoe verbindingen in elkaar zitten. Ik heb tot nu toe vooral getimmerd. Reparatie staat nog op het programma.

'Het is niet erg om een foutje te maken. Het gaat erom dat je laat zien dat je wilt. Mijn voorganger is na twee dagen weggelopen. Nou, ik hou het al 6 maanden vol.'

Aleef Wongaree, eerstejaars betontimmerman

Wat heb je gedaan?

Bekistingen gemaakt. Beton gestort. Alles wat je maar moet doen om all-round betontimmerman te worden. Dat is ook monteren, schuren en bijwerken. Het is niet erg om een foutje te maken. Het gaat erom dat je laat zien dat je wilt. Mijn voorganger is na twee dagen weggelopen. Nou, ik hou het al 6 maanden vol. Na een gesprek mocht ik een dag meelopen op de bouwplaats. Echt even kijken of het wat voor mij zou zijn. Ik denk het wel voorlopig.

Dus je gaat je diploma halen?

Dat ben ik wel van plan. Het is heel prettig om school en werken met je handen te combineren. Lessen in de praktijk is vaak ook dat dingen je worden voorgedaan en iemand meekijkt of jij het goed doet. Ik heb best getwijfeld wat ik zou doen: Logistiek, retail of toch de bouw. Het is de bouw geworden. Lekker buiten en prima verdienen. 

Stuur verhaal door