Railway zone Delft

Projectinformatie

Project Railway zone Delft
Locatie Delft
Opdrachtgever ProRail
Looptijd jan 2009 - jun 2017

CrommeLijn builds for ProRail a 2.3 km railway tunnel, consisting of two tubes, a subterranean station, a parking basement along the Spoorsingel, site preparation and executing a major part of the Masterplan.

The complete project “Spoorzone Delft” is the integral redevelopment of the central station area (30 acres) in the city of Delft. The total investment is approx. EUR 1 billion.  The project contains new build structures such as a railway tunnel with a underground central station, parking garage (650 car parking places), a new city hall with an area of 50.000m2, homes (approx. 1000 new homes) and several water channels.

Mobilis is one of the joint venture partners who is responsible for design and construction of the railway tunnel including the underground central station. The railway tunnel is 2300 meters long and contains two railway tubes for four tracks in total. The tunnel is installed at a level of  minus 10 meters N.A.P. The largest part of the tunnel will be built using the cut and cover method in combination with diaphragm walls.

The above described tunnel will replace the existing two-track rail bridge crossing the inner city of Delft, which currently contributes — both visually and physically — to a division of the city into an eastern and a western part. Additionally, its relatively long and elevated bridge cause substantial noise pollution for a significant part of Delft's 100,000 inhabitants.

Each of the two tunnels have space for two tracks and are built separately from each other so that the first tunnel is completed in 2013, in order to ensure that rail traffic can be transferred from here and the existing bridge can be demolished.

Regarding the second tunnel, the client decided to finish all the surfaces with traditional masonry, to preserve some of the old style. This tunnel is expected to be completed and put into service in 2017.

Challenges in dense urban areas

The execution of the project is a logistic piece of art, because it needed to be built in a highly dense urban area. This also meant that the tunnel was built adjacent to several monumental buildings and existing buildings which are built on steel foundation. For example the 17th century wind mill needed to be moved for the placing of the tunnel and  the 19th century train station above the tunnel needed to be preserved while major retaining walls were executed just adjacent to the station. This required a very keen construction method in a highly sensitive urban environment.

CCL is a consortium consisting of: Mobilis B.V., CFE NV and Dura Vermeer Groep NV. 

Station Delft