OVT - Werken in de ‘kruipruimte’ van de Brittenpassage

De tweede reizigerstunnel van station Amsterdam Zuid, de Brittenpassage, is voor driekwart ontgraven. Betonwagens rijden nu af en aan om een ‘kruipruimte’ te maken. En de fundering voor de pilaren die het dak van de passage dragen.

Het blijft een bijzonder gezicht. Vanaf het werkterrein naast de Arnold Schönberglaan, aan de zuidkant van station Amsterdam Zuid, kijken we in een ruimte van bijna 70 meter diep en breed: een tunnel dwars door de dijk waarop de A10 en de metro- en treinsporen liggen. Bouwvakkers lopen af en aan, even verderop stappen we opzij voor een passerende betonwagen.

Vloer onder de vloer

Bouwcombinatie Nieuw-Zuid (Mobilis, Boskalis, Van Gelder) is al goed op streek met het aanleggen van de fundering van de nieuwe Brittenpassage. De bouwcombinatie werkt momenteel in de ‘kruipruimte’: een vloer ónder de vloer waarover in 2027 reizigers lopen, van en naar treinen, metro’s en winkels. Onder het toekomstige loopgebied is zo’n anderhalve meter diepte nodig. Onder de winkels aan weerszijden van de tunnel nog iets meer, om de elektra en riolering eronder kwijt te kunnen.

Zijwanden

Er is niet alleen beton nodig voor de vloer en de pilaren, maar ook voor de bouw van de zijwanden van de Brittenpassage. ‘Die bestaan nu nog uit een combinatie van stalen buizen en planken’, zegt Groot. ‘Daar leggen we een dikke betonnen strook voor, waarop we een vulwand storten om een egaal oppervlak te krijgen. Daar storten we vervolgens de zwaardere, gewapende wand tegenaan: de zijwanden van de Brittenpassage.’

Natuurproduct

Groot en zijn mensen bewaken de hoge eisen die aan het betonwerk worden gesteld. Als de bekisting eraf gaat, wil hij mooi glad beton zien, zonder luchtbellen en met het juiste patroon. ‘Beton is een natuurproduct’, legt Groot uit. ‘Zo beïnvloedt de tijd die tussen het mixen en het storten van het beton zit de kwaliteit. Daarom storten we iedere dag tussen negen en drie uur, zodat de betonwagens niet vertraagd worden door de dagelijkse file en de aanrijdtijd constant blijft.’ Ze maken zelfs een proefstuk van de muur, dan kan iedereen ook echt zien en voelen wat de bedoeling is. ‘In het echt wil het namelijk weleens anders uitpakken dan je bedacht had.’

Dit artikel is overgenomen van de website van Zuidas
Carlo Wijers - Redactie | Contactpersoon: Imce Hofman, op maandag 8 april 2024
Fotografie: Marcel Steinbach

‘Vishaken’

Uitvoerder Mark Groot wijst naar een plukje funderingspalen met grote spijkers eraan, op zo’n twee meter diepte en middenin de passage. ‘Over die palen storten we beton voor de poeren. Die spijkers, deuvels noemen we ze, grijpen dan als een soort vishaak in het beton voor een extra stevige verbinding. Dat is nodig ook, want op die poeren komen later de pilaren die het dak van de passage dragen. Die pilaren moeten nogal wat aankunnen, want over het dak rijden treinen en metro’s.’ Nu nog wordt het dak ondersteund door tijdelijke palen, waarover we eerder dakdelen naar hun plek schoven.

Nieuwe perrons

Halverwege de tunnel wijst Groot omhoog: ‘Zie je de houten constructie tussen die twee dakdelen? Dat zijn de tijdelijke treinperrons die daar al sinds 2019 liggen. Eind 2024 en begin 2025 starten we met de bouw van de definitieve perrons, met later perronkappen erboven.’ Voor Groot is dat de stip op de horizon. ‘Tegen die tijd moeten de fundering, de vloeren, de wanden en de steunpilaren voor het dak en de nieuwe perrons klaar zijn. Daar werken we naartoe.’ Is de passage dan klaar voor de afwerking met stenen vloeren, glazen winkelpuien en zo verder? ‘Het zuidelijke deel van de tunnel wel, ja. Maar zie je dat daar?’ Groot wijst naar een stalen damwand over de volle breedte van de tunnel. ‘Dat is een kistdam met daarop het meest noordelijke metrospoor. Dat verwijderen we komende de zomer, waarna we het spoor iets verderop terugbouwen. En dan beginnen we met de opbouw van het laatste stuk van de passage.’

Brittenpassage

Op zo’n tweehonderd meter van de bestaande Minervapassage opent uiterlijk in 2027 een extra, 130 meter lange reizigerstunnel: de Brittenpassage. Als u met ov-chipkaart of bankpas door de poortjes gelopen bent, vindt u in de moderne stationspassage een inpandige fietsenstalling met twee verdiepingen (1.500 fietsen) en diverse winkels om te shoppen. Uiteraard kunt u via de (rol)trap of lift naar de trein- en metroperrons en is er een balie voor de aanschaf van uw openbaar vervoertickets. 

Over OVT Amsterdam Zuid

Om op station Amsterdam Zuid nu en in de toekomst de doorstroom van het toenemende aantal reizigers aan te kunnen, vernieuwen en breiden we het station uit. De Openbaar Vervoerterminal (OVT) Amsterdam Zuid is onderdeel van Zuidasdok, één van de grootste infrastructurele projecten in Nederland.

Stuur artikel door