Renovatie beweegbare delen Haringvlietbrug

De Haringvlietbrug ligt in de A29 en verbindt de Hoekse Waard met Goeree-Overflakkee via de Hellegatsdam en met het vasteland van Noord-Brabant via de brug over de Volkeraksluizen. De 1220 meter lange brug is in 1964 in gebruik genomen, heeft een vast deel van ongeveer een kilometer en een beweegbare klep en basculekelder. In 2023 bereikte het beweegbare deel het einde van zijn technische levensduur en is daarom gerenoveerd. Na 2030 volgt de renovatie van het vaste deel van de brug.

Combinatie Mobilis en Croonwolter&dros was in opdracht van Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor de renovatie van de Haringvlietbrug. De opdracht bestond uit ontwerpwerkzaamheden en de uitvoering van de renovatie van de beweegbare delen van de Haringvlietbrug.

Portfolioaanpak

De aanbesteding is in de markt gezet volgens een zogeheten portfolioaanpak. Dit houdt in dat de aannemer van de renovatie van de Haringvlietbrug bij goede prestatie ook de renovatie van een volgende brug, met een vergelijkbare opgave, mag uitvoeren. In dit geval gaat het om de Merwedebrug in Papendrecht. Met de portfolioaanpak wil Rijkswaterstaat een langdurige verbinding met marktpartijen aangaan. De aanpak maakt het mogelijk over opdrachten heen leerervaringen op te doen. Zo ontstaat ook meer ruimte voor innovaties die tegelijkertijd in meerdere projecten kunnen worden toegepast. Ook wordt op deze wijze bespaard op aanbestedingstijd en kosten.

Solide planning

Voor de renovatie van de klep en het aandrijf- en bewegingswerk moest de brug medio 2023 acht weken dicht voor al het wegverkeer. De combinatie Mobilis en Croonwolter&dros bood een goed doordachte, solide planning. Samen met een goede prijs-kwaliteitverhouding was dit één van de belangrijkste redenen voor Rijkswaterstaat om het project te gunnen aan de combinatie.

Landelijke bruggen- en sluizenstandaard

Bij de renovatie is extra aandacht besteed aan systeemintegratie op basis van de landelijke bruggen- en sluizenstandaard. Zo voldoet de Haringvlietbrug na de renovatie aan de nieuwste normen voor standaardisatie en veiligheid en zal ook beschikken over een CE-markering.

Ook de tandradbaan is vernieuwd

Renovatie beweegbare delen

Bij de renovatie van het beweegbare deel van de Haringvlietbrug zijn de brugklep, het aandrijf- en bewegingswerk, de voegovergangen, de betonnen constructies en alle technische systemen vervangen. De bediening van de brug wordt na de renovatie gedaan vanuit een gebouw bij de Volkeraksluizen. Hier is een gestandaardiseerd systeem voor bediening, besturing en bewaking (3B-bouwblokken) van bruggen geïnstalleerd.

Sterk door samen te werken

Voor de uitvoering van de werkzaamheden gebruikte de combinatie Mobilis en Croonwolter&dros het vakmanschap van Struijk Sloopwerken, onderdeel van TBI Infra. Met Hollandia Infra en Machinefabriek Rusthoven is een partnerschap aangegaan voor het stalen val en de bewegingswerken. Mammoet is aangesloten als partner voor horizontaal en verticaal transport. Soltegro verzorgde de interface met de 3B-bouwblokken.

Bekijk op de website van Rijkswaterstaat wat er allemaal kwam kijken bij de renovatie van de Haringvlietbrug.

Nieuws & Projectupdates

Werkzaamheden 8-weekse afsluiting in beeld

Stellen tandbaan

Kanteloperatie brugdek

Werkzaamheden 9-17 juni

Testen technische installaties

Inhijsen nieuwe brugklep

Animatie renovatie Haringvlietbrug

Neem een kijkje in de gigantische kelder van de Haringvlietbrug op de website van het AD!

Stuur project door