Renovatie en restauratie Maastunnel

De Maastunnel is een bijzonder kunstwerk. Ruim 80 jaar na de bouw is de tunnel voor veel Rotterdammers nog steeds méér dan alleen maar een oversteek van Noord naar Zuid. De tunnel is niet alleen één van de bekendste, maar ook één van de oudste pronkstukken van Rotterdam. Niet voor niets wordt ze ook wel liefkozend 'de Oude Dame' genoemd.

75.000 auto's per dag

De tunnel onder de Nieuwe Maas is een rijksmonument en sinds 1942 in gebruik. Door de belangrijkste oeververbinding tussen Rotterdam-Noord en -Zuid rijden vandaag de dag circa 75.000 voertuigen per dag en op heel drukke dagen zelfs 100.000.

 

Oude Dame werd jongedame

In 2017 ging de tunnel dicht: na 75 jaar intensief gebruik was het hoog tijd voor een grootschalige renovatie. De restauratie van de Maastunnel, door Mobilis en Croonwolter&dros, heeft in totaal twee jaar geduurd en is in 2019 afgerond. Tijdens deze periode werd het beton hersteld, vond er groot technisch onderhoud plaats aan de tunneltechnische installaties en werd de bedieningscentrale vernieuwd. Daarna is de voetgangers- en fietstunnel onderhanden genomen en in oktober 2020 werd de “Oude Dame” weer van de Rotterdammers. Het onderhoudscontract eindigde eind 2022.

Werkzaamheden

In 2011 is gebleken dat het beton van de Maastunnel in de loop der jaren was aangetast. Daarnaast moest de tunnel in 2019 voldoen aan de nieuwe wet Tunnelveiligheid. Dit maakte een grootschalige renovatie noodzakelijk en de volgende werkzaamheden werden in opdracht gegeven: 

  • Betonherstel en bouwkundige werkzaamheden;
  • Groot technisch onderhoud aan de tunneltechnische installaties;
  • Vernieuwing van de bedieningscentrale.

Renovatie fiets- en voetgangerstunnel

De fiets- en voetgangerstunnel is ingrijpend gerenoveerd en gerestaureerd. Er zijn werkzaamheden uitgevoerd aan wanden, plafond en vloeren. Zo is de volledige vloer van de voetgangerstunnel vervangen, de vloer in de fietserstunnel is opgeknapt, de oude tegels zijn vervangen, de natriumverlichting is vervangen door led en de veiligheidscamera’s zijn vervangen. De fiets- en voetgangerstunnel is net als de autotunnel een rijksmonument, waardoor we extra zorgvuldig moesten werken. 

Daarnaast moesten we rekening houden met stoffen die schadelijk konden zijn als ze bewerkt werden. Er was asbest aanwezig in de kabelkanalen. Doordat een volledig nieuwe, dichte betonvloer werd aangebracht, is het asbest geïsoleerd van de gebruiksruimte en was er geen contact meer mogelijk met gebruikers van de tunnel. Daarnaast hebben we de PCB-houdende coating weggehaald op het plafond van de tunnel en de wanden en het plafond bij de roltrappen. Vervolgens is er ook een nieuwe coating aangebracht. Op zaterdag 17 oktober 2020 is de voetgangerstunnel opengegaan, waarmee de renovatie was afgerond.

Nieuws & Actualiteiten

De Oude Dame is weer van de Rotterdammers

Opening Maastunnel

Oudste fietstunnel in Nederland gerenoveerd

Opening gerenoveerde oudste fietstunnel

Wil je alles weten over de renovatie van de Maastunnel?

naar projectpagina Maastunnel

Stuur project door