Samenwerken loont bij Mobilis: Teamwork in de praktijk

Mobilis kiest bewust voor samenwerken. Samen werken in het ontwerp, in teams én voor contracten waarbij de inzet is om interactie en meerwaarde te stimuleren. Infra- en waterprojecten op basis van twee-fasen, bouwteams, portfolio, open boekhouding, Necc en langjarig onderhoud lopen in de praktijk soepeler. Bouwen is mensenwerk. Vertrouwen en een open sfeer zorgen voor een goede basis. Vijf toppers op het gebied van teamwork uitgelicht.

Bouwteam of tweefasen-aanpak

Eigenlijk zijn het de mensen die samenwerken en is dat onafhankelijk van de contractvorm. Toch gaat Mobilis bewust op zoek naar projecten die elementen hebben als een bouwteam of tweefasen-aanpak. Slimmer verbinden, beter bouwen is niet voor niets het motto van Mobilis. De praktijk leert dat anders samenwerken zorgt voor een andere vibe, een snellere bouwtijd en een slimme combinatie van repeterende effecten.

Een bouwteam geeft extra ruimte om samen op te trekken, is de ervaring van projectmanager Rick van Lent bij de Oranje Loper waarbij 9 bruggen en 5 straten in de hartje Amsterdam worden aangepakt. Hij vat de synergie van samenwerken in een notendop samen: ‘Bij elk bouwproject kun je samenwerken, ongeacht de contractvorm. Samen optrekken en afstemmen draait om mensen, passie, vertrouwen en een ‘klik’ hebben. Om meerwaarde uit een bouwteam te halen is het nodig dat iedereen er hetzelfde instaat, het project complex is en een bepaalde mate van onzekerheid, van onvoorspelbaarheid heeft. In de binnenstad is dat al snel het geval.’

‘In onze langlopende projecten van OVT/Zuidasdok en de kademuren en bruggen van de Oranje Loper in Amsterdam trekken we op met de klant. Deze grotere samenwerking levert minder risico’s op, minder verkeershinder en uiteindelijk een vlottere uitvoering. Daar schrijven we selectief op in’, zet statutair directeur Remco Hoeboer onlangs in Cobouw uiteen.

Deze visie ligt aan de basis voor de selectie waarop Mobilis voorsorteert. Daar zit een strategie achter om bewust te kiezen. Het gaat om de wisselwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer die het mogelijk maakt elkaars expertise te versterken. Die inzet loont. De Oranje Loper is daar een mooi voorbeeld van, net als vijf koploper-projecten die laten zien hoe samenwerken bij Mobilis in de praktijk uitpakt.

‘In onze langlopende projecten van OVT/Zuidasdok en de kademuren en bruggen van de Oranje Loper trekken we op met de klant. Deze grotere samenwerking levert minder risico’s op, minder verkeershinder en uiteindelijk een vlottere uitvoering.'
Remco Hoeboer, directeur Mobilis

1. Zuiveringstrio WZA Limburg: bouwteams en repeterende effecten

Samenwerken met vaste betrouwbare partners is het uitgangspunt van de Water Zuiveringen Alliantie. De WZA bestaat uit Mobilis, Croonwolter&drosRWBTAUW en Sweco. De onafhankelijke systemintegrator zet bij voorkeur in op bouwteams en heeft al meerdere waterzuiveringen op rij succesvol afgerond. ‘Repeteren werkt’.
De biologische zuivering in Stein is het meest recente project, als derde RWZI op rij: Drie Limburgse zuiveringen - trio Weert, Panheel en Stein-  in drie jaar waarbij is ingezet op leereffecten, team-building en samenwerking. Ook het gezamenlijke ontwerpproces dat daar steevast aan vooraf ging, verliep op rolletjes. De basis is een modulair systeem met een slimme combinatie van repeterende effecten en hergebruik. Synergie waarbij partijen elkaar een kijkje in de keuken gunnen. De uitgangspunten waren steeds hetzelfde: Biologische Nereda om te zuiveren, Verdygo-principes om modulair te ontwerpen en bouwen in combinatie met bouwteams en vaste partners.
Het geheim van een goede samenwerking is vertrouwen, weten de betrokken waterexperts. ‘Het vertrouwen dat je opbouwt om elkaars werk niet over te gaan doen. Het vertrouwen om los te laten en niet elke stap te controleren. Een bouwteam in combinatie met een open boekhouding is dan een prettige contractvorm’, is de ervaring van opdrachtgever Waterschapsbedrijf Limburg. De projectmanager van Mobilis is na ruim drie jaar al even enthousiast:  ‘Het raamcontract en het bijbehorende bouwteam stimuleert samenwerken en afstemmen. Maar het moet nog wel echt buiten gebeuren. Dan heb elkaar hard nodig om tot de beste oplossingen te komen. Vertrouwen is ook van elkaar weten dat de andere partij goed werk levert en daarmee verder willen gaan. Dan pas zijn echt efficiency-slagen te maken.‘

Uniforme uitgangspunten Zuiveringstrio:

  • Raamovereenkomst met bouwteam
  • Verdydo-modulehandboek
  • Gezamenlijk ontwerp-team OG en ON
  • Onderhoudsexperts betrekken bij ontwerp
  • Open boekhouding
  • Gezamenlijke bouwkeet
  • Leerpunten delen

2. Wintrack: Energietransitie onder hoogspanning

De Energietransitie krijgt vorm in Groningen. Daar werkt Mobilis binnen de combinatie Switch samen met TenneT aan een nieuwe energieweg om elektriciteit van energiecentrales en Deense windparken op te vangen. Met 120 dubbele 380 KV masten wordt de stroom letterlijk in goede banen geleid. KAM-expert Ralph Wilde ervaart de meerwaarde van een goed geolied team: ‘Masten bouwen, vergt de vakkennis van verschillende disciplines en daar hebben we de samenwerking op uit gekozen. Ik ervaar de samenwerking als zeer prettig met een open sfeer en korte lijnen. Eerlijk gezegd hoop ik nog vaker in deze combinatie te kunnen meebouwen aan de energietransitie.’

Binnen de combinatie Switch werken Mobilis/TBI en Strukton Civiel samen met de funderingsspecialisten Voorbij en Terracon en OosterhofHolman.

‘We staan voor een integrale aanpak. We zijn goed in samenwerken en houden contact met de omgeving. De masten lopen dwars door agrarisch gebied en dan moet je toch afstemmen met de boeren, omwonenden en grondeigenaren. Dat zijn vooral veel gesprekken aan de keukentafel. Over een paar jaar staan er masten, maar kan de grond ook weer gebruikt voor het telen van aardappels of bieten. Daar wordt extra op gelet.’

3. Onderhoud Noord Holland: slim combineren in één gebied

Je kunt een abonnement hebben op de Donald Duck, de sportschool of voor je mobiele telefoon. Noord Holland heeft een abonnement op slim en integraal onderhoud in Gebied 6, rond de Haarlemmermeer. ‘De wegen, vaarwegen en het groen, inclusief de kunstwerken en steunpunten, moeten altijd in orde zijn. Dat is onze opdracht.’ Ties Markwat is als technisch manager van Mobilis betrokken bij de organisatie van het bijzondere onderhoudscontract met een looptijd van tien jaar. Aan Mobilis, Van Gelder en De Jong Zuurmond de taak om te zorgen dat de opdracht wordt uitgevoerd. ‘Op tijd signaleren is de kunst.’ Het abonnement heeft een looptijd van tien jaar waarbij elk half jaar een toetsing plaatsvindt.

 

 

Bij dit contract ligt je focus veel breder en is er ruimte om bijzondere technieken toe te passen. Ties: ‘Je kunt nieuwe technieken uitproberen en bestaande technieken optimaliseren. Dat is het bijzondere van zo’n breed contract met een lange looptijd. We streven steeds naar een optimum. Je wilt zo min mogelijk hinder, maar ook geen hoge kosten.De basis van dit pakket is dat we een totaalplaatje waarmaken waarin alle aspecten naadloos in elkaar overlopen. De provincie heeft één aanspreekpunt en wij moeten zorgen dat alles op orde en netjes is.’

 

 

4. OVT/Amsterdam-Zuid: 2-fasen en complex

De bouw van de OV-terminal bij Amsterdam Zuid is een van de grootste infra-werken van Nederland. Daarom heeft opdrachtgever Zuidasdok (een samenwerking van Rijkswaterstaat, ProRail en Amsterdam) gekozen voor een zogenoemd twee-fasen-contract waarbij partijen samen optrekken om het ontwerp en risico’s te doorgronden. De combinatie Nieuw Zuid (Mobilis, Boskalis en Van Gelder) werkt inmiddels hard aan het opwaarderen van  de openbaar vervoer terminal, terwijl station en Ring A10 open blijven.

De 35 Buiten Dienst Stellingen (BDS-en) zijn leidend voor zowel het ontwerp als de uitvoering en al tot en met 2026 gepland. De grootste zorg is dat de Zuidas onbereikbaar is. Die verantwoordelijkheid is voelbaar en zorgt voor extra spanning, maar ook voor grote saamhorigheid en wilskracht.

Remco Hoeboer, directeur Mobilis bij gunning: ‘Wij zijn trots deze Openbaar Vervoerterminal te mogen bouwen en daarmee een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de Zuidas als internationale toplocatie. Met onze ruime ervaring op stationsprojecten past dit werk goed bij ons. Wij zijn enthousiast over dit project met een 2-fasen-aanpak. Dit stelt ons in staat om de risico’s te doorgronden voordat we met de uitvoering starten. Wij zijn ervan overtuigd dat deze werkwijze zal bijdragen aan een constructieve samenwerking en een beheerste uitvoering.’

5. Haringvlietbrug: portfolio en snelle bouwtijd

Lostrillende klemmen, snelheidsbeperkingen en een kritische omgeving: De renovatie Haringvlietbrug staat onder hoogspanning. Rijkswaterstaat heeft samen met TBI (Mobilis en Croonwolter & dros) een robuust plan gemaakt om de bouwfase te optimaliseren. In de zomer van 2023 staat enorm veel te gebeuren om de brug over het Haringvliet weer in tiptop conditie te krijgen. We maken dit werk in de helft van de ‘normale’ tijd, maar het voelt nooit als snel genoeg, ervaren de projectmanagers.

Dit is een infraproject van staal, beton en installaties, maar vooral van samenwerken, optimaliseren en slim ontwerpen. De grootste tijdswinst is te behalen door samen op te trekken en vlot knopen door te hakken. De teams zoeken elkaar op en helpen elkaar waar mogelijk bij het zoeken naar oplossingen.

De Haringvlietbrug is overigens het eerste zogenoemde portfolio-project van Rijkswaterstaat. Als de opdrachtgever tevreden is, gaat hetzelfde team – zonder nieuwe aanbesteding - aan de slag met nog een tweede vergelijkbare bruggenproject, de Merwedebrug in Papendrecht.

Op deze manier maken partijen gebruik van de kracht van de herhaling. Dat scheelt tijd en geld en geeft bovendien de ruimte om ervaringen toe te passen en te optimaliseren. De aanpak maakt het mogelijk over meerdere projecten heen leerervaringen op te doen en kennis te delen. Zo ontstaat ook meer ruimte voor innovaties die tegelijkertijd in meerdere projecten kunnen worden toegepast. Bovendien beloont de portfolio-aanpak goede samenwerking en bespaart aanbestedingstijd en kosten.

Tekstschrijver: Ingrid Koenen

Bekijk meer slimme verbindingen

Stuur artikel door